Google introduceert handgeschreven zoekopdrachten

Google icon van het logoGoogle blijft zoeken naar gebruikersvriendelijke oplossingen en de nieuwste innovatie is: handgeschreven zoekopdrachten.

Naast typen en ingesproken zoekopdrachten is er nu ook handschriftherkenning voor Google zoeken. Je hoeft het alleen aan te zetten in de instellingen en je kan met je vinger of stylus gaan schrijven op je smartphone of tablet.

Hoe werkt het?

Ga naar www.google.nl en ga naar zoekinstellingen. De zoekinstellingen kan je vinden:

  • Op je smartphone: onderaan de pagina zit een knop instellingen.
  • Op je tablet: rechts bovenin zit een tandwiel, in het dropdown kies je zoekinstellingen.
In de instellingen kan je handschriftherkenning inschakelen en vergeet niet op “Opslaan” te klikken onderaan de pagina.

De eerste indruk?

De handschriftherkenning zet je met een simpele druk op de knop aan. Rechtsonderin het scherm heb je een knop met een handgeschreven “G” staan, en dat activeert de handschriftherkenning. Je hebt dan het hele beeldscherm ter beschikking en je hoeft niet in een vakje te schrijven.

Op mijn Andoid tablet ICS 4.03 met de Chrome browser werkt de handschriftherkenning verbazing wekkend goed. Het is even wennen om met je vinger op een beeldscherm te schrijven en ik krijg een beter resultaat als ik de woorden aan elkaar schrijf in plaats van met blokletters (wat je vaak bij handschriftherkenning moet doen). Omdat de herkenning “on the fly” worden blokletters al herkend als ze nog niet af zijn. Wil ik een “T” schrijven, dan krijg je een “I” als je je vinger verplaatst om het horizontale dakje te “schrijven”. Een vloeiende “t” is echter geen probleem.

De spraakgestuurde functies van mijn tablet of telefoon gebruik ik amper. het blijft onnatuurlijk om te praten tegen een apparaat. Of de handschriftherkenning een plek veroverd is de vraag. We zijn zo gewend aan een toetsenbord en hoewel de herkenning goed gaat op mijn tablet ben ik benieuwd of het op een smartphone ook goed werkt (nog niet getest) vanwege het kleine scherm. Je hebt wel wat ruimte nodig om fatsoenlijk te schrijven op een touchscreen.

Welke apparaten ondersteunen het?

Op de Google blog worden deze systeem aangegeven: iOS5+ apparaten, Android 2.3+ smartphones en Android 4.0+ tablets. En dat alles in 27 talen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *