Facebook blokkeert accounts met korte achternaam

Kogelgat in Facebook logoFacebook jaagt wereldwijd zijn gebruikers de gordijnen in door accounts met korte of verdachte achternamen te blokkeren. Er was eerst een aankondiging maar nu heeft Facebook daadwerkelijk accounts geblokkeerd over de hele wereld en ook in Nederland leidt dit tot frustratie. Volgens de Nederlandse Facebook-woordvoerder Damaris Beems hanteert Facebook nu eenmaal een beleid van ‘echte mensen, echte namen’.

Er is al jaren een discussie gaande dat mensen hun “echte” naam moeten gebruiken op social media (ook Google heeft dit beleid bij Google+). Hiermee gaat de betrouwbaarheid van onderlinge communicatie omhoog. Menigeen kiest ervoor om online anoniem of als pseudoniem door het leven te gaan. Met diverse legitieme redenen. Er is uiteraard een kleine groep die daar misbruik van maakt, en die zal je nooit uit kunnen bannen. Hoe haalt Facebook het in zijn hoofd om te denken dat ze uit hun 500 miljoen gebruikers deze accounts kunnen filteren zonder welwillende gebruikers tegen het hoofd te stoten? Het beleid lijkt er ook op gericht om accounts te blokkeren die anoniem veel succes hebben in landen waar veel censuur wordt toegepast. Tijdens beursgang van Facebook enkele weken geleden is (te) veel geld betaald om macht te kopen bij dit social media platform. Zou daar een verband zijn?

Facebook denkt dus dat namen als Ab, Iep, Eg, Fu fake zijn? Met een rekenmodule rekenen ze uit of je naam nep is. Zo zijn er gevallen bekend waarbij broer en zus; Jan Erp en Christina Erp, eenzijdig getroffen worden. Jan zijn account is geblokkeerd, die van Christina niet. Het lijkt erop dat Facebook willekeur toepast.

En wat doe je als je persoonlijke Facebook account is geblokkeerd?

De officiële lezing van Facebook is in het kort: als je eigenaar bent van een geblokkeerde account en je kan aantonen dat het jouw account is, dan krijg je je account terug. Je toont het aan door een kopie paspoort naar Facebook te sturen.

De discussie over het wel/niet sturen van een kopie van je paspoort naar Facebook is duidelijk: niet doen!

  1. Facebook gaat slecht met je privacy om.
  2. Het is een Amerikaans bedrijf en daar gelden andere privacy regels.
  3. Het rondstrooien van kopie paspoorten is sowieso gevaarlijk voor identiteitsdiefstal.
  4. Waar komt je kopie paspoort terecht?
  5. Het is onduidelijk of je kopie paspoort wordt vernietigd.

Wat wel doen als je persoonlijke Facebook account is geblokkeerd?

  1. Maak een nieuw account aan met je volledige naam, gebruik ook doopnamen bijvoorbeeld.
  2. Maak een nieuw account aan met een fake naam (grappig: dit wil facebook nou net voorkomen).
  3. Stop met Facebook en gebruik vanaf nu Google+, vraag je vrienden dit ook te doen…

En Facebook bedrijven pagina’s?

De Facebook fanpage of bedrijven pagina blijft ongemoeid. Je bedrijfsnaam of artiestennaam is geen echte identiteit, dus dat is toegestaan.

Verder…

Het Europese hoofdkwartier van Facebook is gevestigd in Dublin. De Irish Data Protection Authority wil opheldering van Facebook over het opvragen van de paspoorten van gebruikers met een korte achternaam. Het is “slechts in enkele gevallen toegestaan om een paspoortkopie te vragen, bijvoorbeeld als misbruik van een naam wordt gemaakt”. Ook wil de toezichthouder duidelijkheid of het bedrijf de geëiste gegevens van gebruikers binnen enkele dagen vernietigt.

Wordt vervolgt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *